2014. szeptember 18., csütörtök

Dobos torta, Eszerházy torta stb. - hogyan fogjunk neki a hat lapos tortáknak? Fázisfotókkal, ahogy még én is megérteném

Keverjük ki a tojássárgáját a cukorral? Forgassuk a lisztet a tojáshabba? Süssünk hat egyforma lapot? De mit csináljunk, ha nincs hat tortaformánk és három mixerünk? Hogyan lesz a fura habból tortalap és hogyan kell kiszedni a tepsiből? Magamból kiindulva valószínűleg sokan vannak, akik - kezdő tortasütőként - az ilyen és ehhez hasonló utasításokat látva nehezen indulnak neki egy hatlapos csoda megsütésének, vagy akár le is tesznek a dologról, tekintettel, hogy már előre látják maguk előtt a kb. másfél napos procedúrát, melynek végén a dicsfényben és elismerő szavakban való fürdőzés helyett a romos konyha közepén hulla fáradtan roskadnak magukba néhány kitépett hajtinccsel övezve. Nos, ezt szeretném én most megelőzni, így jelenlegi legjobb tudásommal megpróbálom úgy leírni a hat egyforma, hajszál vékony piskótalap megsütésének menetét, hogy az is megnövekedett önbizalommal vághasson bele, aki még soha életében nem csinált ilyet. Szeretném előre bocsátani, hogy én is egy tömör receptleírás alapján indultam neki először az ilyen tipusú torta megsütésének. Amit most leírok, a saját módszerem, nem profi cukrászé, így lehet, hogy egyesek jót mulatnak majd rajta. Nem lesz rövid a leírás, de bátorkodom azt állítani, Kedves Olvasó, hogy ha ennek elolvasására szánsz némi időt, az jelentősen lerövidíti a kivitelezési, és ezáltal a későbbi bosszankodásra és idegeskedésre pazarolt percek számát, hogy aztán valami ilyesmit - vagy ettől sokkal szebbet - kaphassunk végeredményül:Hozzávalók, alaprecept: 
  • 7 tojássárgája
  • 7 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • Az Eszterházy tortához használjunk 8 tojást, 10 dkg lisztet és 10 dkg darált diót.

Ugorjunk neki:

1. Távolítsuk el a családot a közelből. Szeretjük, imádjuk a gyermekünket, de úgy képtelenség a tojáshab tésztát pillekönnyűvé emelni, hogy közben drága kislányunk a tojásért nyújtózkodik és mindenáron ki akarja próbálni, hogy mindegyik ugyan úgy csattan-e a konyhakövön, majd szívesen pakolna egy kis finomlisztet a cukros edénybe pici ujjacskái segítségével, illetve kihasználná a mixer rángatásával történő tojáshab szétfröcskölésben rejlő lehetőségeket.

2. Bemelegítésként kezdjük egy kis rajzórával. Pakoljunk le mindent az ebédlőasztalról (a terítőt is) és gurítsuk ki rajta a sütőpapírt (a legjobb, ha szilikonos). Fogjuk meg az egyetlen tortaformánk alapját (a karikát) és egymás mellé rajzoljuk körbe hatszor a sütőpapíron, kb 4-5 cm-nyi helyet hagyva a karikák között, majd vágjuk le a megrajzolt karikákat a tekercsről.


A sütőt melegítsük elő 200 fokra és ha van olyan lehetőség, állítsuk légkeverésesre. Készítsünk elő két olyan tepsit, aminek a hátuljára vagy belsejébe alapterületre belefér a megrajzolt karikánk. Így kettesével fogjuk tudni sütni a lapokat. A legjobb erre a gáztepsi, nekem abból valamilyen oknál fogva kettő van, de ha Kedves Olvasóm, neked csak egy, akkor egy másik tepsit felfordítva használhatsz, amit a sütőrácsra tehetsz.

3. Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét (Nem kezdő tojásszétválasztóknak való feladat. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, használjunk segédeszközt vagy törjük külön tálba egyesével a tojásokat és akkor adjuk a többihez, ha sikerült a művelet). A tojás legyen hideg, mert a fehérje akkor fog jól felverődni. A cukrot nagyjából felezzük el a sárgája és a fehérje között. A csipet sót a fehérjéhez tegyük.


4. A tojás fehérjét verjük kemény, hófehér habbá. Akkor jó, amikor a botmixert kiemelve belőle majdnemhogy ott maradnak a lyukak a habverők helyén. Az pedig, hogy a fehérjéhez is tettünk cukrot, azért hasznos, mert így sokkal stabilabb habot kapunk, kisebb az esély rá, hogy összetörjük a további elegyítések folyamán. A tojássárgájás cuccot is keverjük ki jó alaposan habverővel. Ez pedig akkor jó, amikor már szinte formatartó, halványsárga habos krémet kapunk belőle.


5. Keverjük a fehérjét a sárgájához. Ebben a sorrendben és ne fordítva, mert összetörjük a habot. Ezt fakanállal tegyük, lassú, nagy, kerek mozdulatokkal. Ugyanilyen mozdulatokkal keverjük a lisztet is, miután beleszitáltuk (igen, szitálni kell, nem elhanyagolandó), illetve Eszterházy tortánál a diót (azt nem kell szitálni, mert nem fér át a lyukakon). Legalább két részletben adjuk a száraz anyagokat a tojáshoz és óvatosan, fakanállal keverjük, alulról felfelé mozgatva a kanalat. Erről nehéz fázisfotót készíteni, de nagyjából ilyet kell kapnunk:


6. Most jön a trükk: terítsük a lecsupaszított ebédlő asztalon egymás mellé a hat megrajzolt sütőpapírt és osszuk el rajtuk a masszát a körökön belül, nagyjából egyenlő arányban. Először mindegyikre tegyünk egy nagy kanállal, aztán kezdjük elölről, és így tovább, míg el nem fogy.


7. Fogjunk egy evőkanalat és a hátuljával kenjük szét a masszát óvatosan, hogy kitöltsük a megrajzolt köröket. Nem baj, ha egy kicsit kifutunk a formából, sütés után majd tudunk rajta igazítani. Arra vigyázzunk inkább, hogy ne nehezedjünk a tésztára, csak szépen, óvatosan! Ja, és nem kell tökéletesen simának lennie.8. Az így kapott tortakorongot húzzuk rá egy tepsire (csak tegyük mellé a tepsit, fogjuk meg a sütőpapír két sarkát és húzzuk át) és mehetnek is a sütőbe. Ha van több alkalmas tepsink, akkor kettesével, akár hármasával is süthetjük őket szépen, egymás alatt. Mivel vékonyak, kb 5 perc alatt megsülnek, de úgyis látni fogjuk, mikor kezd színesedni a széle, akkor már jó. 
Mialatt sülnek, készítsünk valamit oda, amire letesszük a forró tepsiket. Majd ugyan azzal a mozdulattal, amivel ráhúztuk a tepsire a korongokat, most húzzuk le őket a tepsiről az asztalra. Mivel sokat kell sütnünk, nem tudjuk megvárni, hogy a tepsin hűljenek ki, ezért azonnal meg kell ezt tennünk, ahogy kivesszük őket a sütőből, de a papír nem lesz olyan forró, hogy ne tudjuk megfogni. Kisült lehúz, nyers ráhúz és mehet tovább a sütés. Attól sem kell félnünk, hogy a megsült lapok a mozgatás közben eltörnek. Mivel szinte tojáshab az egész, hajlanak, mint a palacsinta, ha nem sütöttük sötétbarnára őket.


9. Utolsó lépésként válasszuk le a sütőpapírról a tortalapokat (most már nevezhetjük őket így :)). Terítsünk ki egy tiszta sütőpapírt, borítsuk rá a megsült tésztát (nyugi, tényleg nem törik) és a szélénél kezdjük el leválasztani a papírt, majd óvatosan húzzuk le, miközben ott fogjuk le a tésztát, ahol éppen húzzuk a papírt. Remélem, ez egyértelmű volt. :) Tehát tészta lefog, papír húz:


10. Ezennel van hat tortalapunk, már "csak" meg kell töltenünk őket a megfelelő krémmel és díszíteni. :D Nem baj, ha nem sülnek teljesen egyformára, amint látszik, az enyémek sem lettek azok, de ez a torta élvezeti értékén nem rontott, erről teljes bizonyossággal nyilatkozhatom. :) Neeem, a jobb felső sem kapott oda, csak a fotó miatt tűnik úgy. :D


11. Gyors áttekintés a további feladatokról (mivel itt most a tortalapok elkészítésén volt a hangsúly, a krémezés és díszítés már egy másik mese lenne, aki szeretné, hogy arról is szót ejtsek, emelje fel a kezét, a legközelebbi sütés alkalmával azt is részletesen lefotózom):
Fontos! Ha Eszterházy tortát csinálunk, a tetejét ne kenjük meg krémmel a cukormáz alá, mert lefolyik az egész. Kenjük meg a legfelső tésztalapot felforrósított barack lekvárral, tegyük néhány percre (mondjuk fél órára) a hűtőbe és ezután kenjük rá a cukormázat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése