2014. április 25., péntek

Spárgás olasz rizottó

Éljen-éljen! Indul a spárga szezon. Már elég sok helyen lehet kapni a friss, zsenge zöld spárgát, amit mi nagyon szeretünk, így abban a rövid időszakban, amíg szezonja van, igyekszünk minél többet behabzsolni belőle. 

Így esett a választásom az olasz rizottó spárgás verziójára. Az alap rizottó receptet Jamie Oliver szolgáltatta, szóval még véletlenül sem én találtam ki és sajnos nem is egy hosszú olasz vakáció során tanultam neves itáliai éttermek főszakácsaitól. Én csak kicsi ezt-azt szoktam hozzá tenni... Most pl. spárgát. :)
Kedves Olvasó! Ha most először adod a fejed rizottókészítésre, talán hasznodra lehetnek a következő tudnivalók, ha vérprofi rizottómester vagy, akkor ezt a részt át is ugorhatod:
 • Ez egy olyan étel, ami mellett ott kell állni a tűzhelynél és folyamatosan kavargatni kell, mint egy sodót. Egyébként nem lesz belőle rizottó. Tudom-tudom, mindig azt szoktam ígérni, hogy én csak olyan recepteket irományozok, amik alig igényelnek energia befektetést és gyorsan készen vannak, ez meg itt egy ilyen bonyolultság, de hidd el, nem olyan vészes dolog ez, kb 20 perc alatt így is elkészülsz vele.
 • Azt is lehet már tudni rólam, hogy nem vagyok túl szigorú, ami a hozzávalókat illeti, itt viszont most kifejezetten szeretném kérni, hogy csak rizottóhoz való rizst használj. Apróságnak tűnhet, de nagyon fontos dolog.
 • Ennek a rizottónak semmi köze a magyar rizottóhoz, avagy rizi-bizihez, ez egy krémes állagú egytálétel. Sokan, sokféleképpen próbálják meghatározni a különböző receptekben, hogy milyen a jó rizottó állaga, én csak annyit mondanék, olyan, mint egy hígabb tejberizs, csak ez sós.
 • A parmezán sajtot ne helyettesítsd más sajttal, ez az étel egyik fűszere, ha más sajtot használunk, nem lesz olyan az íze.
 • A rizottó nem várhat. Ahogy kész, azonnal tálalni kell, mert a rizs keményítő tartalmától fokozatosan sűrűsödik az állaga. Ha várakoztatjuk, megsértődhet és összeállhat.

Most pedig, ha ezt már mind tudod, lássuk a receptet:

Hozzávalók (bő két személyre):
 • kb kétharmad bögre rizottó rizs
 • egy közepes fej hagyma
 • zeller (ez lehet 2-3 levél zellerzöld, kb két szál angolzeller vagy egy kisebb zellergumó fele) Az eredeti receptben persze angolzeller van, de én rugalmas vagyok. :)
 • kb 1,5 dl fehérbor (száraz)
 • bruttó 500 g spárga (tehát ennyit vegyünk a boltban, aztán mindjárt mondom a többi teendőt)
 • egy bő liter húsleves (természetesen kockából is lehet, nem dől össze a világ)
 • 4-5 dkg parmezán sajt + tálaláskor a tetejére
 • kb 5 dkg vaj
 • egy kis marék aprított petrezselyem
 • 1-2 evőkanálnyi olíva olaj

Elkészítés:
A spárgát mossuk meg és válasszuk le róla a fás részeket. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy megfogjuk a spárga két végét, meghajlítjuk és ahol eltörik, ott a választóvonal. Ami marad, azt vágjuk kb 2 cm-es darabokra. A hagymát és a zellert vágjuk apróra, ha zellergumónk van, azt a legjobb nagy lyukú reszelőn lereszelni. A húslevest főzzük meg és tartsuk forráspont közelében (tegyük a legkisebb lángra, de ne zárjuk el alatta a gázt). Előrelátó módon készítsünk bele egy merőkanalat. 

A kevés olíva olajon kezdjük dinsztelni a hagymát és a zellert. Ha a hagyma összeesett, tegyük kissé feljebb a lángot és borítsuk bele a rizst, majd 1-2 percig ezt is kevergetve pirítsuk. Ha a rizsszemek már majdnem átlátszóak, öntsük le a fehérborral. Vigyázat, sistereg! Ha nagyjából elpárolgott a folyadék, kezdődik a lényegi ügymenet. Innentől kezdve kb 20 percen keresztül az lesz a dolgunk, hogy merőkanalanként adagoljuk a húslevest, mindig akkor, amikor az előző adagot felszívta a rizs, miközben szépen, lassan, de folyamatosan kevergetjük. Kb félidőnél adjuk hozzá a spárgát és a petrezselymet. Ha a rizsünk megpuhult és a rizottónk olyan állagú, mint egy hígabb tejberizs, elkészültünk. Zárjuk el alatta a lángot, dobjuk bele a vajat és a lereszelt parmezánt és alaposan, de szintén lassú, széles mozdulatokkal keverjük el benne. Ettől lesz a rizottónk fényes és krémes.

Most pedig gyorsan-gyorsan asztalhoz!

Tálaláskor szórjuk meg további reszelt parmezánnal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése