Általában elmondható, hogy igyekszem
gyors és könnyű ételeket tálalni itt az internet virtuális asztalán,
most azonban következzen egy kicsit több időt igénylő étel, amit azonban
szintén nem bonyolult elkészíteni és az élmény minden fáradtságért
kárpótol.
Hozzávalók a raguhoz (2-3 személyre):
- kb fél kg borjúhús, ízlés szerint olyan típusú, amiből szeretünk pörköltet készíteni
- kb 20 dkg gomba (vegyes erdei gombával a legfinomabb, de ez azért nem alap elvárás, csiperkével is nagyon finom)
- egy nagyobb fej hagyma
- só, bors ízlés szerint illetve kóstolás alapján - a sóból együnk egy nagy, olyan négyujjas csipettel először, aztán majd utána sózhatunk, borsból kb egy mokkáskanálnyit javasolnék
- kb egy evőkanál pirospaprika
- késhegynyi őrölt köménymag
- egy púpos teáskanál tárkony
- fél citrom leve
- 1-2 babérlevél
- fél pohár tejföl (kicsi pohár, hogy nehogy félreértés essék)
- 1-2 evőkanál olaj
- 1-1,5 dl paradicsomlé
- kevés víz
Mondhatjuk,
hogy úgy indulunk neki a dolognak, mintha egy normál pörköltet
szeretnénk készíteni: a husit kockázzuk fel, aprítsuk fel a hagymát,
amit kezdjünk el közepes lángon az olajunkon dinsztelni. Könnyebben
puhul a hagyma, ha kicsit megsózzuk. Ha úgy látjuk, hogy a hagyma
feladja büszke, erős tartását és megadja magát a hő és a só folyamatos
ostromának, rádobhatjuk a húst. Locsoljuk meg a paradicsomlével, mehet
rá a só-bors-pirospaprika trió is, illetve a babérlevél és a köménymag,
majd takarjuk le, vegyük alatta a lángot takarékra és egy jó ideig
hagyjuk békén. Most mindössze annyi a dolgunk (az ebéddel legalábbis, az
egyéb teendőkkel kapcsolatban nem tisztem tanácsokat adni), hogy kb
negyed óránként ránézünk, megkeverjük és pótoljuk az elfőtt folyadékot
kevés vízzel, nehogy odaégjen az ebédünk, mert ez némi elkeseredésre
adhatna okot kicsi családunk körében.
Én
speciel a fennmaradó időben arra adtam a fejem, hogy túlessek az
általam gyűlöletes házimunkának tartott fürdőszoba takarítás
procedúráján. Ebben az esetben természetesen Hanga lányom is ott kavarog
körülöttem a fürdőszobában. Egyéb alkalmakkor nem nagyon szeretjük, ha
ott tartózkodik, mert mindenféle flakonok, kencék, piperék stb... ki
tudja, mi villanhat éppen egy ilyen pici lányka elméjébe. De most, hogy
én is ott voltam és szeretem drága cseppemet szemmel tartani, ő is
lelkesen segédkezett a takarításban és néhány testápolós meg egyéb
flakont kezdett nagy műgonddal ide-oda rakosgatni. Azt meg szokták
ugyebár mondani, hogy az ember csak egy pillanatra nem figyel oda és
máris történik valami. Tényleg így volt, a következő pillanatban
üvegcsörömpölésre lettem figyelmes a hátam mögött... Megfordulok, hát a
kicsi lányom nem akármit tört össze, hanem a babaolajos üveget. Ott
folydogált az olaj a földön egy csomó üvegcserép között Hanga meg
lemerevedve állt a fenyegető, nagy folt szélén (Azoknak, akik nem
tudják, milyen a gyógyszertári babaolaj, segítségül elmondom, hogy ez
tulajdonképpen iszonyúan megtisztított, elképesztően agyonfinomított,
sűrű napraforgó olaj. Most akkor képzeljük el, hogy ebből jó két dl
folyt szét a fürdőszoba padlóján, tele üvegcserepekkel...) Mit volt mit
tenni, valahogy meg kellett szabadulni ettől a szörnytől, viszont
pontosan tudtam, hogy az üvegszilánkok összesöprése közepette a partvis
tele fogja szívni magát az olajos rettenettel, amit egy örökkévalóság
lesz kitisztítani belőle. Így is volt... Napokig próbáltam forró vízben
kiáztatással és egyéb praktikákkal megszabadítani a pórul járt partvist a
rettenettől... Mint ahogy az is napokig tartott, mindenféle
csilli-villi és kevésbé csilli-villi tisztítószer bevetése ellenére,
mire a fürdőszoba padlójáról eltűnt a sikamlós filmréteg, amit az
okozott, hogy a szétfolyt babaolaj ügyesen megbújt a kövezet pórusaiban
és egyáltalán nem szeretett volna onnan kijönni még nagyon hosszú
ideig...
Nna,
ha mindenki túl van az ilyen és ehhez hasonló közjátékokon és a hús már
puha (ha szerencsénk van és tényleg borjúhúst kaptunk, akkor ez kb egy
óra, egy meglett marha puhulásra bírásának kísérlete esetén ez két óra
is lehet) akkor dobjuk hozzá a megpucolt, felkockázott gombát és a
tárkonyt és locsoljuk meg a citromlével. Újabb lefedve rotyogtatás után,
ha már a gomba is megpuhult és a citromlé beépült a ragu ízébe, még a
tejfölt adjuk hozzá és hagyjuk, hogy bugyogjon 1-2 percig. Ezennel
elkészültünk.
Bármilyen
körettel kínálhatjuk, ami a lelkünknek kedves, én a krumplipürét a
megszokottnál kicsit keményebbre kevertem, apróra vágott snidlinget
kevertem bele, kanállal sütőpapírra puffancsokat formáztam belőle és a
sütőben pirosra sütöttem.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése