2014. február 12., szerda

"Rácsipsz" - Avagy hogyan süssünk házilag ropogós rácsos chipset a bolti ár töredékéből?

Nem gondolom, hogy a házi chips készítésének metódusa egy különleges, sohasevolt recept, de az elnevezés megér egy bejegyzést. Ezt a találó nevet a férjem alkotta a rácsos chipsre, bevallom, én nagyon jót nevettem rajta. Nagyon jó tehetsége van a szó- és névalkotáshoz. :) Egy kicsit szöszölős meló elkészíteni ezt a ropogtatni valót, de nem bonyolult. Házi chipset már többször készítettünk itthon, azt az ötletet, hogy rácsos is legyen, egy TV műsorból merítettük. Ebből következik, hogy annak sem kell kétségbe esnie, akinek nincs olyan alkalmatossága, amivel rácsokat lehet készíteni, a sima szeletelt krumpli is éppen olyan finom és ropogós lesz a lentebb ismertetett metódussal.


Hozzávalók:
  • kb fél kg krumpli, de ez létszámfüggő, lehet több vagy kevesebb is (bár kevesebb ne nagyon, mert hamar hűlt helye lesz csak)
  • bőségesen olaj a sütéshez (7-8 dl, de lehet egy liter is)
  • Ezen kívül még lehet használni bármilyen porított fűszert, ami érzésünk szerint megy a krumplihoz. Mi volt, hogy kínai ötfűszer keverékkel ettük, de lehet rászórni őrölt rozmaringot, borsot, akár fokhagyma granulátumot (de ezt csak módjával), vagy őrölt chilit. Ha valaki szereti az extrémebb ízeket, ecettel vagy citromlével is megcsepegtetheti.

Az elkészítési metódus:
A krumplikat pucoljuk meg, majd öblítsük le hideg vízzel. Szeleteljük fel hajszál vékonyra. Ezt késsel kicsit nehezebb megoldani, de ha nincs más, odafigyelve, éles késsel megoldható. A legjobb eszköz hozzá az uborkagyalu, vagy az erre a célra kifejlesztett mindenféle szeletelő okosságok egyike. A "rácsipszet" olyan szeletelővel tudjuk elkészíteni, amihez van hullámos penge. A krumplit minden szelet vágása után fordítsuk el egy negyed fordulattal és máris rácsos szeleteket kapunk. Ezután áztassuk a szeleteket hideg vízbe legalább fél órára. Ez azért szükséges lépés, hogy a keményítő kioldódjon a krumpliból. Minél több keményítő tud kioldódni, annál ropogósabb lesz. Ha eltelt az idő, szűrjük le a krumplit és öblítsük át még egy adag hideg vízben, majd terítsük ki a szeleteket egy konyharuhára vagy papírtörlőre. Borítsuk be egy másikkal és jól itassuk le róla a nedvességet. Az olajat töltsük egy nagyobb alapterületű lábasba és alaposan durrantsunk alá. Nagyon forrónak kell lennie, hogy a krumpliszeletek ne párolódjanak, hanem piruljanak benne. A legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy elég meleg-e az olaj, ha egy kis szelet krumplit beledobunk. Ha azonnal intenzív habzásba és sercegésbe fog a chipsszeletünk, akkor elég meleg az olaj. Innentől kezdve a következő dologra javasolnék odafigyelni: 
1. Ne tömjük meg az olajat sok chipsszel, mert nagyon lehűl és nem lesz ropogós a végeredmény. Két kisebb maréknál több krumplit ne tegyünk egyszerre az olajba. 
2. Sülés közben néha kevergessük meg a szeleteket, hogy mindkét oldaluk megpirulhasson.
3. Az olaj végig legyen nagyon forró, tartsuk folyamatosan nagy lángon.
4. A krumpliszeletek 1-2 perc alatt meg fognak sülni, így készüljünk oda konyhai papírtörlővel és edénnyel, amibe kiszedhetjük.
Ez után már csak a sózás, az ízesítés és a ropogtatás van hátra. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése