2013. november 6., szerda

A magyar kínai



A kínaias ételeket a férjem hozta be a családba, én magamtól korábban nem mertem ilyesmibe bonyolódni. Nem mondom, egy kínai ember valószínűleg a hasát fogná a röhögéstől, hogy mi ezt annak hívjuk, de nekem az a személyes véleményem, hogy a kínai kifőzdékben kapható ételeknek sincsen sok köze az eredetihez. Ez az étel mondjuk nem kifejezetten gyerekbarát, így ha ilyet főzünk, akkor Hangának igyekszem valami más ebédet biztosítani.

Ennél az ételnél általában én vagyok a kiskukta és a férjem a konyhafőnök, mert az olyan „pasis dolog” a sistergő husit kavarni a tűzön, meg hát csak ő volt az, aki kitapasztalta a kínai csínját-bínját, nem is szeretném ilyenkor learatni a babérokat.

Keveset nem lehet ebből az ételből főzni, akár hogy igyekszünk, legalább 4 személyes adag lesz belőle.

Hozzávalók (nem szentírás, a zöldségek arányán és összetételén ízlés szerint lehet változtatni):

  • 1 db wok (ha nincs, akkor egy tapadásmentes, mélyebb serpenyő is megteszi)
  • egy férj, aki kutyulja a wokot, vagy ha mi vagyunk a főnökök, akkor valaki, aki a kezünk alá tolja a dolgokat, még mi a sistergő wokban vagyunk könyékig, ha egyik sincs, akkor minden további hozzávalót a kezünk ügyébe kell készíteni előkészítve, összedarabolva
  • 25-30 dkg csirke- vagy pulykamell
  • egy akkora gyömbér, mint egy felnőtt férfi hüvelykujjának legfelső ujjperce
  • egy sárgarépa
  • egy cukkini
  • egy kaliforniai paprika
  • (de lehet beletenni gombát, padlizsánt, zöldborsót, brokkolit, káposztát, kínai kelt, újhagymát, bambuszrügyet, babcsírát… bármit, amit az éhező kis lelkünk megkíván)
  • egy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3-4 dl húsleves, attól függ, ki mennyire szereti szaftosan,
  • kb. fél dl szójaszósz, de kevesebbel induljunk, kóstolgatni kell, nehogy túl sós legyen
  • 3-4 ek szezámolaj
  • ha van, egy kupica rizsbor is finom bele, nekünk most nem volt
  • bors
  • 2 ek étkezési keményítő
  • tehetünk még bele kínai ötfűszer keveréket, chilit vagy szezámmagot is (esetleg ebben a sorrendben mindet)


Elkészítés:

  1. Szólni kell a férjnek, hogy jöhet kutyulni, aki megérkezik és rendelkezik, hogy a gyereket el kell vinni a tűzhely közeléből, nehogy baja legyen. Én ugyan mondtam neki, hogy ha én ezen ennyire izgulnék, akkor kb egy héten egyszer lenne ebéd. Egyrészt én megtanultam kerülgetni a gyereket és a kis aknamezőt, amit időközben a játékaival és a megszerzett konyhai eszközökkel létre szokott hozni a konyha padlóján, másrészt a belső lángokat használjuk a tűzhelyen, így nem nagyon érhet a gyerek a tűzhöz. Mindegy, ha apa főz, arrébb kell vinni a gyereket.
  2. A husit fel kell csíkozni és bepácolni a következőkbe:  1-2 ek szezámolaj, 2-3 ek szójaszósz, bors, ötfűszer keverék és/vagy chili (ha van), fél evőkanál étkezési keményítő.
  3. A zöldségeket fel kell szeletelni, darabolni, alapvetően tetszőleges formájúra, a lényeg, hogy vékonyak legyenek, hogy rövid idő alatt átsüljenek. Elvetemültek julienne-re is vághatják. A gyömbért nagyon apróra kell vágni, vagy reszelni is lehet, csakúgy, mint a fokhagymát. A hagymát is lehet apró kockára, vagy vékony szeletekre vágni, ahogy tetszik.
  4. Ha van maradék húslevesünk, akkor az mázli, ha nincs, rittyentsünk egy keveset kockából.
  5. Forrósítsuk fel a wokot. NAGYON.
  6. Öntsük bele a maradék szezám olajat.
  7. A továbbiakat az alábbi sorrendben szórjuk a wokba: hagyma, gyömbér, fokhagyma, husi, zöldségek keménységi sorrendben (esetünkben répa, paprika, cukkini). Minden adalék hozzáadása után várjunk kb negyed- fél percet, hogy az előző kicsit megpiruljon, közben folyamatosan kevergessük, rázogassuk a rakományt és tartsuk nagy lángon. Ha szeretnénk bele szezámmagot, azt most kell beleszórni.
  8. Öntsük rá a maradék szójaszószt, majd a húslevest. Most lejjebb vehetjük a lángot alatta és egy kicsit hagyjuk párolódni. (Csak 1-2 perc kell neki, a zöldségeknek roppanósnak kell maradniuk.)
  9. A maradék étkezési keményítőt keverjük el egy pici vízzel és öntsük az ételhez, hagyjuk egyet rottyanni.
  10. Zárjuk el a gázt.
  11. Kerítsük elő a gyereket a fedezékből.


Tálaljuk sima főtt rizzsel, tojásos rizzsel vagy rizstésztával (utóbbi elkészítéséhez sajnos nem tudok tanácsot adni...).


1 megjegyzés: