Most, hogy jön a hideg, meg a zord idő meg a sötétség, valahogy
automatikusan táplálóbb ételekre vágyunk. Hiába szeretné az ember kicsi
családját az egészséges ételek fogyasztása felé terelgetni, nem feltétlenül van
kedvünk a friss, nyers, könnyű zöldsalátákhoz, amit a nyári hőségben kilószámra
kebeleztünk. (Nem úgy a gyerek, mert ő még most is egyben elfogyasztana egy
egész kígyóuborkát, ha hagynánk neki. Szoktuk is mondani, hogy más nagyszülő
csokit vesz az unokájának, Hanga viszont folyton paradicsomot meg uborkát kap,
mert mániákusan szereti, még magában is szívesen eszi, mint más gyerek az almát
– zárójel bezárva). Szóval, én
legalábbis, ha rágondolok a nyári, jól behűtött, harsogó salátákra, valahogy
azonnal fázni kezdek, így más lehetőségek után kellett néznem, ha nem akarom,
hogy a téli köret fogalma a különböző módon elkészített burgonyákban és
tésztafélékben merüljön ki.
Erre a problémára nyújt kitűnő megoldást például a lencsesaláta.
Mindenféle sült hús mellé kiváló köret, mondom is, hogy én hogy csinálom:
Hozzávalók (két személyre, mint majdnem mindig):
- egy bögre lencse
- 4-5 szelet bacon
- egy teáskanál olíva olaj, vagy még annál is kevesebb
- 2-3 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- egy kisebb fej lilahagyma
- kb egy evőkanál citromlé, de kezdjük kevesebbel, nehogy nagyon savanyú legyen
- egy csipet cukor
- egy mokkáskanál mustár
Elkészítés:
Ha valaki annyira vérprofi, hogy képes előre gondolkodni (én ritkán
tartozom ebbe a csoportba), akkor reggel beáztathatja a lencsét hideg vízbe,
mert úgy sokkal gyorsabban megfő. A hagymát pedig pucoljuk meg és próbáljuk
hajszál vékonyan felszeletelni, majd sózzuk le. Innentől kezdve egy darabig
nincs dolgunk ezzel. Én például az itt következő szabadidőmben megpróbáltam
blogot írni, de az nem annyira egyszerű, mert az ember lánya ilyenkor mindig
kitalálja, hogy miért kell azonnal vele foglalkozni. Van például egy képes könyve,
amit nagyon szeret, háziállatok vannak benne, és azt szoktuk játszani, hogy ő
mutogat a képekre, nekem meg mondani kell, hogy mi van rajta. Ez most is így
történt, ahogy leültem a gép elé, azonnal hozta a könyvet, hogy nézegetni kell.
A vicces az benne, hogy ahol pl van tíz tyúk, ott mind a tizet végigmutogatja,
illetve egyet többször is és meg kell mondani, hogy az a pipi. A könyvnézegetés
tehát így néz ki: (ő mutat, én pedig mondom) pipi, pipi, tojás, tojás, tojás,
tojás, pipi, kispipi, pipi, tojás, salátalevél, pipi… Az egyik oldalon a
malacoknál egy kosár alma van, meg fölötte belóg egy faág szintén tele almával,
el lehet képzelni… :D
Amikor belefáradtunk a könyvmagyarázásba, lehet folytatni a salátát. A
lencséről öntsük le a vizet és újabb vízben kezdjük el főzni egy jó nagy csipet
sóval és a babérlevéllel meg a fokhagymával (én szét szoktam nyomni
fokhagymanyomóval, úgy jobban átveszi az ízét a lencse). Viszont ne főzzük ki a
lelkét, mert ha túl puha lesz, mire összekeverjük a salátát, addigra püré lesz
belőle. A bacont szeleteljük fel kb egy centi széles darabokra, és a kevéske
olívaolajon lassú tűzön pirítsuk aranybarnára és ropogósra. Azért kell lassú
tűzön, hogy ne egyből megégjen, hanem süljön ki teljesen a zsírja. Közben
megint van időnk könyvet nézegetni egy kicsit. Egy másik oldal öt kutyával meg
három madárral: kutyus, kutyus, kutyus, kismadár, kutyus, csont, kismadár,
kutyus, kutyus, kismadár, fa, kutyus…
Ha a lencse is megfőtt, a bacon is megpirult, a lilahagyma is
összeesett a sótól, akkor már csak az utolsó mozzanat van hátra: összekeverni a
salátát. Ehhez fogjuk azt az edényt, amiben tálalni szeretnénk és öntsünk bele
a bacon zsírjából kb egy szűk evőkanálnyit (ez nem olyan sok, mint amennyinek
hangzik, nem kell megijedni, senkit nem szeretnék koleszterinmérgezésbe
hajszolni, viszont verhetetlen ízt ad a salátának), csavarjuk bele a citromlét,
dobjuk hozzá a pici cukrot, a mustárt és a borsot. Ezt gyors mozdulatokkal
addig keverjük, amíg teljesen össze nem elegyednek a hozzávalók. A lencsét
szűrjük le, halásszuk ki belőle a babérlevelet és még melegen öntsük a tálba.
Dobjuk rá a lilahagymát és a bacont (további zsiradék nélkül) és keverjük
össze. Kóstoljuk meg, ha nem elég savanykás, sós, édes stb, korrigáljunk rajta.
Egy picit hagyhatjuk állni, hogy a lencse magába szívja az ízeket, de ne tegyük
hűtőbe, mert ez a saláta langyosan a legfinomabb.
Én fasírthoz csináltam, de mint említettem, sült húsokhoz is nagyon passzol.
(Fasírt recept itt, bár nem hiszem, hogy van olyan háztartás, ahol nem szoktak
csinálni :))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése