2013. december 15., vasárnap

Töltelék ötletek leveles tésztához - sósak és ropogósak



A leveles tészta a barátunk. Gyakorlatilag bármivel megtölthetjük, legyen az édes vagy sós töltelék és mivel nagyon jó minőségűeket lehet kapni, nem kell egy egész napig hajtogatnunk és nyújtogatnunk otthon, hogy hozzájussunk egy finom, ropogós leveles tésztából készült sütihez. Most pedig, amikor az ember el van foglalva a karácsonyi készülődéssel, különösen hasznos, hogy percek alatt lehet akár ebédnek vagy vendégvárónak is beillő sütiket előállítani. 
De mi is az a bármi? Most leírok néhány töltelék lehetőséget arra a esetre, ha a sajtos vagy virslivel töltött verziónál egy kicsit fantáziadúsabbat szeretnénk. Nem szeretném azokat sem leszólni, nagyon jók szolgálatot tudnak ők is tenni az éhes gyomornak, de néha az ember vágyik kicsit változatosabb, összetettebb ízekre. Pontos mennyiségeket nem fogok tudni megadni, ezt most inkább csak amolyan gondolatébresztő szösszenetnek szánom (a magam részére is egyébként), bátran lehet tovább gondolni őket. :) A leveles tészta darabok alakja és mérete is tetszőleges, csak tudjuk őket megtölteni. :)



Káposztás:
A káposztát úgy készítsük el, mint ahogy a káposztás tésztához szoktuk: Egy kisebb káposztának a felét daraboljuk apróra, sózzuk le, majd hagyjuk állni legalább egy órát. Csavarjuk ki, majd kevés olajon kezdjük dinsztelni. Borsozzuk, cukrozzuk majd ha megpuhult, töltsük a leveles tésztába.

Erdei gombás-sajtos:
Ez a legfinomabb vegyes erdei gombákból, de ha nincs, jó hozzá a csiperke is, elvégre igyekszünk mindig az egyszerűséget szem előtt tartani.
A gombát tisztítsuk meg és daraboljuk fel viszonylag kisebb darabokra. Kevés olíva olajat forrósítsunk fel, dobjuk rá a gombát. Nyomjunk rá egy gerezd fokhagymát, sózzuk borsozzuk, szórjuk meg kevés kakukkfűvel (nem kell, hogy domináljon az íze) és petrezselyemmel. Az így kapott ragut kanalazzuk a leveles tészta darabokra, majd mindegyik tetejére tegyünk egy darab sajtot. Jól passzol hozzá a sima trappista, de nagyon finom benne a mozzarella vagy a fetasajt is (a fetánál a gombát óvatosan sózzuk, mert a sajt nagyon sós). Erős ízű sajtot ne válasszunk, mert elnyomhatja a gomba ízét.

Spenótos-ricottás
A spenótot fonnyasszuk meg kevés olíva olajon. Nyomjunk rá egy gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk majd keverjük össze a ricotta sajttal. Kicsit forraljuk be, hogy nehogy folyós maradjon és mehet is a leveles tésztába. Ezt a fajta tölteléket készíthetjük a spenót helyett mángolddal, a ricotta helyett tejszínnel is.

Camambert sajtos-áfonya lekváros:
Ehhez nincs nagyon sok hozzáfűzni való infó. Minden tésztára tegyünk egy-egy darab camambert sajtot és kiskanálnyi áfonyalekvárt.

Darált húsos-pörköltes:
Kb 25 dkg darált húsból készítsünk pörköltet jó sűrűre és ezt töltsük a tésztába. Ha gazdagítani szeretnénk, még egy-egy darab sajtot is csomagolhatunk a pörkölt mellé. Ily módon a megmaradt pörköltünket is hasznosíthatjuk, csak a husidarabokat vágjuk apróra, vagy ha bolognait készítünk, akár készíthetünk kicsit több szószt és a maradékkal megtölthetjük a tésztánkat.

Olaszos:
Minden tésztadarabra tegyünk egy karika paradicsomot, egy vékony szelet hagymát, egy csipet bazsalikomot, oreganot és borsot, valamint egy darab sonkát és mozzarellát, majd csomagoljuk be.

Lehet, hogy némelyik töltelék picit több előkészületet igényel, de szerintem ennyi munkát megér egy jó süti.

Mára ennyi, hamarosan jelentkezem édes töltelék ötletekkel is, nehogy az édesszájúak éhen maradjanak. :D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése