Recept:
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt,
- 3 dkg élesztő (+ fél bögre tej a futtatáshoz),
- 4 tojássárgája,
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg cukor,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- a sütéshez olaj
Az élesztőt a tejben 2 dkg cukorral megfuttatjuk. A vajon és
az olajon kívül az összes hozzávalóval elkeverjük, majd az olvasztott
vajjal bedagasztjuk. Egy órát hagyjuk kelni, majd fánkokat szaggatunk a
tésztából. Bő, forró olajban sütjük úgy, hogy a fánk aljába az ujjunkkal
óvatosan mélyedést nyomunk és ezzel lefelé tesszük az olajba. Az első
oldalukat kis lángon, fedő alatt sütjük, a másikat fedő nélkül, magas
fokozaton (ettől lesz "szalagos", majd konyhai papírtörlőre szedjük
őket. Még forrón meghintjük a fánkokat porcukorral. Lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat!
(Eredeti recept: F. Nagy Angéla)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése