2014. január 25., szombat

Édesanyám szalagos, habkönnyű farsangi fánkja, hozzá a szintén általa készített baracklekvár

Annyira szép és finom lett, hogy - bár nem én sütöttem - nem bírtam ki, hogy ne tegyem fel ide a blogra. :)


Recept:

Hozzávalók:
  • 1/2 kg liszt, 
  • 3 dkg élesztő (+ fél bögre tej a futtatáshoz), 
  • 4 tojássárgája, 
  • 10 dkg vaj, 
  • 10 dkg cukor, 
  • 1 cs. vaníliás cukor, 
  • a sütéshez olaj
Elkészítés:

Az élesztőt a tejben 2 dkg cukorral megfuttatjuk. A vajon és az olajon kívül az összes hozzávalóval elkeverjük, majd az olvasztott vajjal bedagasztjuk. Egy órát hagyjuk kelni, majd fánkokat szaggatunk a tésztából. Bő, forró olajban sütjük úgy, hogy a fánk aljába az ujjunkkal óvatosan mélyedést nyomunk és ezzel lefelé tesszük az olajba. Az első oldalukat kis lángon, fedő alatt sütjük, a másikat fedő nélkül, magas fokozaton (ettől lesz "szalagos", majd konyhai papírtörlőre szedjük őket. Még forrón meghintjük a fánkokat porcukorral. Lekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat!

(Eredeti recept: F. Nagy Angéla)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése