2014. január 27., hétfő

Maradékból lakomát! - Egy kis quiche - zöldséges és szép színes

Sokat gondolkodtam ma, hogy mi legyen az ebéd. Aztán, mivel napok óta ettem volna valami tésztás sütiszerűséget, úgy gondoltam, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal és egyúttal kipaterolom a maradék maréknyi zöldségeket a fagyasztóból, amik már önmagukban semmire sem lennének elegendőek, mindet összekeverem egy lábasban és quiche köntösbe öltöztetem. Ezt a francia pitét leginkább tavasszal, a spárgaszezonban szoktam készíteni, viszont most is kapóra jött az alaprecept, csak a beltartalmat cseréltem ki benne. 
Így több legyet is üthetünk egy csapásra: finom süti, minden maradék zöldséget fel lehet benne használni (akár megsütött, másnapos sütőtököt vagy maradék zöldköretet is) valamint - pont a fentiekből következően - nagyobb mennyiségű zöldséggel láthatjuk el kicsi családunk szervezetét ezekben a vitaminszegény időkben. Az már csak hab tortán, hogy ez is egyszerű és gyorsan elkészíthető recept, amiben semmi nem kötelező. Olyan jó ízű lett, hogy a hús nem is hiányzott belőle.


Hozzávalók a tésztához:


  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • egy mokkáskanál só
  • 0,75 dl víz
  Hozzávalók a töltelékhez:
Gyakorlatilag bármilyen zöldség, lehetőleg jó sok. Amit én felhasználtam:
  • egy közepes fej hagyma
  • egy sárgarépa
  • két paradicsom
  • 3 marék zöldborsó
  • egy marék zöldbab
  • háromnegyed kápia paprika
  • két maréknyi fagyasztott vegyes zöldség
  • só, bors 
  • kevés olíva olaj
  • kb 5 dkg olvadós sajt (akár többféle, szintén maradék)
Hozzávalók az öntethez:
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • két tojás + a tésztából kimaradt fehérje
  • 1 gerezd fokhagyma lereszelve vagy fokhagymanyomón átnyomva
  • fél marék apróra vágott petrezselyem

És az elkészítés:
Kezdjük a tésztával. A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjuk össze. Nem kell kidolgozni, csak nagyjából álljon össze. Majd csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe, amíg előkészítjük a zöldségeket.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A zöldségeket tisztítsuk meg és - ha szükséges - aprítsuk össze. A fagyasztott zöldségeket nem kell kiolvasztani, csak öblítsük le a csap alatt meleg vízzel. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben és dobjuk rá a zöldségeket (kivéve a paradicsomot, mert annak a sütési idő is elég, hogy megpuhuljon). Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt félig pároljuk meg őket.
Amíg párolódik a zöldség, nyújtsuk ki a tésztát és béleljünk ki vele egy piteformát (kb 26 cm-eset), vagy ha ilyen nincs, akkor egy sima tortaforma is megfelel. Úgy intézzük a dolgot, hogy a forma oldalán még egy 2-3 cm-es pereme is legyen a tésztának. Az alját szurkáljuk meg villával, majd süssük elő így üresen, úgy 15 percig, amíg a tészta kifehéredik és a legszéle elkezd sültsárga színbe hajolni. (Tapasztalatom szerint, ha villával megszurkáljuk a tészta alját, nem kell babbal, rizzsel stb... kibélelni, nem fog felhólyagosodni) Ha ezt az állapotot elértük, vegyük ki a sütőből és öntsük bele a zöldségeket. Az öntet hozzávalóit keverjük ki és locsoljuk a zöldségekre. A sajtot vájguk apró kockákra vagy reszeljük le és szórjuk a zöldségek tetejére.
A quiche-t toljuk vissza a sütőbe és addig süssük, amíg a tészta széle aranybarna nem lesz és a közepe megszilárdul (kb 40 perc). Ha megsült, kb negyed órát hagyjuk pihenni és utána vágjuk fel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése