Édesanyám kertjében az első tavaszi virágok mellet a sóska sem tudott ellenállni a napsütés hívogatásának, így pár napja jó néhány csokor kikelt a zsenge, üde zöld levelekből. Megmondom őszintén, én nagyon szeretem a hagyományos sóskamártást is, de ezzel ki is merült a családunkban eme étel rajongótábora, ugyanis sem drága Férjem, sem Hanga nem szívleli a zöld szószt. Én viszont mégis szerettem volna becsempészni a kis levélkéket valahogy az étrendünkbe, talán azért is, mert gyakorlatilag ez volt idén az első, saját kertünkben leszedhető, ehető növényféleség, így azonnal erős kényszerem támadt a szüretelésre. Meg aztán itt a tavasz, gondoltam, legyen valami előtavaszi, friss ízvilágú ebédünk ma, hátha így is közelebb kerülnek a lelkünkhöz a vidám napsugarak. Azt hiszem, elég jól sikerült a próbálkozás, mert még a férjem is, elismerő szavak hangoztatása közepette, lelkesen lapátolta.
A most következő recept elkészítésekor tehát egy friss, citromos-savanykás ízvilágú salátára kell számítani, melyben a sóska nyersen szerepel, így a salátalevél szerepét tölti be. Halakhoz, sült csirkéhez kiváló körítés lehet.
Hozzávalók 4 személyre (Most kivételesen. Nem ennyit akartam csinálni, de így sikerült, legalább az elkészítőknek könnyebb dolga lesz. :D)
- kb 6 szem burgonya
- egy nagy csokor friss sóskalevél
- három evőkanál olíva olaj
- fél citrom reszelt héja és leve + 2-3 db citromhéj szelet
- só, bors
- egy nagy ág friss rozmaring
- egy kis csokor friss snidling opcionális jelleggel, de enélkül is nagyon finom (jelzem, ez is kikelt már a kertünkben :))
Elkészítési procedúra:
A krumplit hajában főzzük meg úgy, hogy néhány szelet citromhéjat és a rozmaringág felét beledobjuk a főzővízbe. (Egyszerű és gyors krumplifőzés: tegyük egy fedeles, mikrózható edénybe a krumplikat, öntsünk alá 1-2 dl vizet - nem kell méricskélni, csak kb ujjnyi víz legyen az edény alján - majd zárjuk le a tetejét és tegyük a mikróba maxigázra - ez nálunk 840 Watt - , 10 percre. Garantáltan kész a főtt burgonya.)
Abba a tálba, amiben tálalni szeretnénk, adagoljuk bele az olajat, a citrom levét és héját, egy nagy csipet sót és borsot, valamint a maradék rozmaringot és az opcionálisan felhasználható snidlinget apróra vágva.
Ha a krumpli megfőtt és kihűlt annyira, hogy nem okoz égési sérüléseket, ha megfogjuk, akkor hámozzuk meg és vágjuk kényelmes falatnyi kockákra. A sóskát mossuk meg és aprítsuk nagyobb darabokra, csak úgy hanyag módon. Nem kell nekiesni és metélni, csak épp annyira, hogy a szánkba férjenek, próbáljuk minél kevésbé összetörni őket.
A krumplit keverjük az öntethez és hagyjuk kissé kihűlni. A sóskát csak közvetlenül tálalás előtt keverjük bele, nehogy megfonnyadjon az öntetben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése